Vlaams Oud Bruin en Rood
Zo'n typisch oud Belgisch biertype wat oorspronkelijk in Oost-Vlaanderen werd gebrouwen. het is een bovengistend bier dat een gewenste melkzuurinfectie heeft ondergaan. Aan de linkeroever van de Schelde gold traditioneel een verbod op het gebruik van hop bij het brouwen.
Sour Ale
Zure of Wilde Ale is een categorie die een groot aantal niet-traditionele van zure bieren omvat die doorgaans worden gebrouwen met biergist en vervolgens geënt worden met verzurende bacteriën en gisten.
Lambiek/Geuze
Gebrouwen met natuurlijke spontane vergisting waarbij gebruik wordt gemaakt van een koelschip en houten vaten. Lambiek heeft zijn herkomst in de Zennevallei bij Brussel. Echter zijn er tegenwoordig meer brouwers die deze techniek gebruiken. Geuze is gemaakt van meerdere jaartallen Lambiek die zijn gemengd (gestoken).
Brettanomyces
Oorspronkelijk een bijzonder droog bier, door toevoeging van wilde gisten en verre uitvergisting. Omdat kans op infectie van andere brouwsels mogelijk is was dit een risicovolle brouwwijze. Bewust gebruik van meerdere gistsoorten wordt echter door steeds meer brouwerijen beheerst.